De cambeur is een belangrijk onderdeel van de schoen. Toch weet lang niet iedereen wat het is en waarom je het nodig hebt in een schoen. Wij leggen je dat graag uit.

Wat is een cambreur? 

Een cambreur is een stuk stevig materiaal dat zich bevindt tussen de binnenzool waar je op staat en de loopzool (onderkant van de schoen). Een cambreur kan gemaakt zijn van leer, kunststof, hout of van staal. Daarom moeten de deftige zakenmannen altijd de schoenen uitdoen bij de check-in op de luchthavens, in geklede herenschoenen zijn is het cambreur vaak gemaakt van staal. 

Wat is de rol van een cambreur?

Een beetje schoen heeft altijd een cambreur in de zool zitten. Toch verschilt de kwaliteit sterk. Je kan het testen door de schoen te buigen, van rechts naar links alsof je de schuin uitwringt. Doet de schoen dit gemakkelijk, dan is de cambreur van niet al te beste kwaliteit. Gevolg is dat je makkelijk kan schuiven in de schoen of door je enkel gaan. Een goede schoen mag enkel buigen op het afwikkelpunt.

De cambreur zorgt voor steun in de schoen. Als het goed is start de cambreur ergens bij de hak en loopt door tot de bal van de voet. Echter, enkel een goed cambreur in de schoen maakt de schoen nog geen goede schoen. Je hebt ook een goed contrefort nodig. Lees daar alles over in onze andere blog, 'Wat is een contrefort en waarom heb ik dat nodig?'

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.