Iets waar iedere ouder vast wel eens over nadenkt. Mijn kind loopt naar binnen of naar buiten. Moet je dan direct naar een podoloog om steunzolen aan te laten meten? Lees verder en kom erachter. 

Wanneer moet mijn kind steunzolen?

Goed nieuws! Bij de meeste kinderen is het niet erg dat de kinderen iets naar binnen of naar buiten staan met de voeten. Bij kleuters is het zo dat de onderbenen ietjes gedraaid zijn, dat is heel normaal. Hierdoor staan ze iets naar binnen. Worden de kinderen wat ouder (1 - 3 jaar), dan veranderd de stand juist weer naar een O-stand. Daarna gaan we weer terug naar de X-stand (tot ong. zes jaren oud). Vanaf het zevende of achtste levenjaar gaan de beentjes langzaam weer 'recht' staan. Schrik dus niet als de beentjes in de eerste acht jaar niet helemaal recht staan. 

Toch kan het raadzaam zijn om hulp in te schakelen. De meeste podologen zullen terughoudend zijn en dat is goed. Enkel als er een afwijkende voetstand is t.o.v. de leeftijd van het kind én als het kind daar (ernstige) hinder aan ondervind zullen er steunzolen gemaakt worden. 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind steunzolen gaat krijgen?

Het is niet altijd te voorkomen dat je kind steunzolen moet hebben. Er liggen een aantal genetische oorzaken ten grondslag hieraan, daar doe je niet veel aan. Toch zien we best vaak dat kinderen op slechte schoenen lopen, denk bijvoorbeeld aan de vele sportsneakers. Hierdoor krijgen ze niet de optimale steun die de voeten wel verdienen. Het belangrijkste is dat er goed wordt gelet op de breedte van de schoen, of de zool niet te buigzaam is en of er een contrefort (hielversteviging) in de schoen aanwezig is. 

Zijn er kinderschoenen met verwisselbaar voetbed?

Jazeker, die zijn er. Bij veel merken kunnen de zolen uit de schoenen, indien je kind toch een paar steunzolen (moet) dragen. Denk hierbij aan de merken Develab, Shoesme, Munich en nog vele andere. Of een (kinder)schoen een uitneembaar voetbed heeft kun je zien als je op het product klikt en bij de product omschrijving kijkt. 

Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je vragen? Stel ze gerust via de chat (beschikbaar tijdens openigstijden), stuur een e-mail of bel ons. Wij staan je graag ter woord en helpen je verder. 

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.